GOCCIA D’ORO SPUMANTE CLASSIC METHOD – PINOT

20,00

GOCCIA D'ORO

CLASSIC METHOD SPUMANTE

PINOT NOIR 100%

Il Territorio

Altitude: 300/350 mt a.s.l.
Exposure: south-east
Topography: Hilly
Vine variety: 100% Sangiovese
Training system: Spur pruning
Soil Composition: soil sandy loam, calcareous

In Cantina

Vendemmia: Ultima settimana di agosto.
Vinificazione e Affinamento: Pressatura soffice a grappoli interi, il mosto viene vinificato in bianco in tini di acciaio inox ad una temperatura controllata di 15° C. Il vino rimane sulle fecce fini in serbatoi di acciaio inox fino alla primavera dell’anno successivo. A giugno viene eseguita la presa di spuma in bottiglia. La sboccatura viene eseguita a mano alla volé senza ghiacciare il collo dopo circa 36 mesi di affinamento in bottiglia.
Tenore Alcolico: 12,5%.

In Tavola

Service: serve at 9° – 10° C
Gastronomy: Perfect with appetizers, fish courses, highly recommended with crustaceans. Perfect also for a toast paired with a dessert.
Colour: White gold
Perfume: First sensation of yellow flowers, peaches, spicy. Noble scent of butter, bread crust and honey make this sparkling wine a handmade product of high quality.
Taste: Ample, fragrant taste. Amply satisfies with its fine and dense perlage. Very pleasant acidity, completes the sensations with flowered and fruity notes.